• cenik moto akumulatorjev

Moto Akumulatorji

Moto akumulator 6 V standardni Fiamm Wind
Moto akumulator 6 V standardni Fiamm Wind
Akumulator za motor 6 V standardni UPLUS
Akumulator za motor 6 V standardni UPLUS
Moto akumulator 12 V standardni Fiamm Wind
Moto akumulator 12 V standardni Fiamm Wind
Akumulator za motor 12 V standardni UPLUS
Akumulator za motor 12 V standardni UPLUS
Moto akumulator 12 V brez vzdrževanja Fiamm Storm
Moto akumulator 12 V brez vzdrževanja Fiamm Storm
Akumulator za motor 12 V brez vzdrževanja UPLUS
Akumulator za motor 12 V brez vzdrževanja UPLUS
Moto akumulator 12 V hermetični Fiamm Storm
Moto akumulator 12 V hermetični Fiamm Storm
Akumulator za motor 12 V hermetični UPLUS
Akumulator za motor 12 V hermetični UPLUS
Polnilci akumulatorjev "Pro-User"
Polnilci akumulatorjev "Pro-User"
Polnilci "Battery Tender"
Polnilci "Battery Tender"

Akumulator za motor in skuter (Moto akumulator)


Kot pri vseh električnih komponentah, je tudi pri akumulatorjih za motorje pravilno vzdrževanje akumulatorja za motor ključ do doseganja in preseganja predvidene življenjske dobe.Sodobni motorji in motorcikli so stari, nožni zagon motorja zamenjali za električni zagon. Ta zagon omogoča vgrajen 12 V akumulator, ki se v večini primerov nahaja pod sedežem.

Moto akumulatorji in kaj moramo vedeti o njih 

Ena od glavnih težav, ki jo imajo vsi svinčeni akumulatorji, je korozija med priključki akumulatorja in kablom, ki povezuje akumulator z zagonom motorja. Korozija (ali oksidacija) prepreči normalen pretok električnega toka med akumulatorjem in sistemom zagona. Težavam se izognete z rednim čiščenjem priključkov s čistilno krtačo in ploščatim izvijačem. V kolikor želite očistiti priključke, najprej odstranite črn kabel z akumulatorja, nato pa še rdečega. Postavite kos časopisa ali revije pod mesto, kjer boste čistili. Če so priključki akumulatorja zelo oksidirani, pred čiščenjem akumulator odstranite z motorja. Z tem postopkom preprečite, da bi se delci, ki jih očistite, znašli v motorju in ga poškodovali.

Če uporabljate klasičen, odprt akumulator, se prepričajte, da je nivo vode v nivoju oznake na akumulatorju. V kolikor je pod nivojem, dolijte vodo, da bo v nivoju vratu odprtine. Pri tem se dosledno držite predvidenih navodil proizvajalca in nikoli ne prekoračite predpisanega in označenega nivoja. Akumulator sedaj napolnite z inteligentnim polnilnikom v skladu z navodili proizvajalca.

Če ima vaš motor kljub vašemu rednemu vzdrževanju akumulatorja in po občasni izvedbi zgoraj naštetih postopkov še vedno težave pri zagonu, je čas za nakup novega.

Akumulator za motor

12V akumulator za motorje je sestavljen in plastičnega ohišja, ki vsebuje šest celic. Vsaka celica je sestavljena iz pozitivne in negativne plošče, ki sta potopljeni v razredčeni raztopini žveplene kisline, ki deluje kot elektrolit. Ko je popolnoma napolnjena, daje vsaka celica električno napetost 2,1V.

Akumulatorji za motorje 

V uporabi sta večinoma dve vrsti akumulatorjev za motorje – akumulatorji brez vzdrževanja in konvencionalni. Pri konvencionalnih akumulatorjih je potrebno redno dodajanje destilirane vode zaradi običajnega procesa izhlapevanja. Nivo vode mora biti vedno med minimalnim in maksimalnim nivojem, saj ploščice v celicah ne smejo pod nobenim pogojem biti izpostavljene zraku. Akumulatorji brez vzdrževanja pa so popolnoma zaprti, kislina znotraj akumulatorja pa se nahaja v posebnih prekatih skupaj s ploščicami.

Ne glede na to, kateri tip akumulatorja imate, je potrebno vzdrževanje akumulatorja za motor najmanj enkrat mesečno. Pomembno je, da ga čim večkrat napolnite na 100%, zato ga polnite takrat, ko zasledite, da so luči šibke, zagon šepa ali ko akumulator ni bil uporabljen več kot dva tedna.

Poleg tega bodite pozorni še na naslednja navodila za vzdrževanje akumulatorja za motor:

  •     Ohranjajte vrh akumulatorja čist in suh
  •     Redno čistite priključke, da se izognite oksidaciji.
  •     Redno preverjajte nivo elektrolita. Nivo elektrolita mora biti vedno med zgornjo in spodnjo mejo, ki je označena na samem akumulatorju.
  •     Zavarujte akumulator pred usedlinami, sulfati ali nastajanjem mahu.
  •     Redno pregledujte kabelske spoje za vidne znake poškodb ali nepritrjenih priključkov.
  •     Ne shranjujte akumulatorja v izpraznjenem stanju.
  •     Napolnite akumulator najmanj enkrat mesečno
  •     Če motorja ne nameravate uporabljati daljše časovno obdobje (1 mesec ali več), akumulator priklopite na kakovosten akumulatorski polnilec, ki bo vzdrževal stalno napetost v akumulatorju.
  •      Z akumulatorjem ravnajte previdno ter ga zavarujte pred padci ali udarci.
  • F-moto-akumulator-fiam-uplus